Vi har valgt at præsentere TeleCare Nords projekt omkring telemedicin, fordi det retter sig mod patienter med KOL og fordi vi synes at det kunne være relevant i forhold til borgeren i vores problemstilling. Telemedicin er en måde hvorpå man kan skabe mere frihed og livskvalitet til patineter med KOL på og frihed og livskvalitet er lige nøjagtig det vi ønsker at skabe for vores borger.
Hvad er telemedicin?
Telemedicin handler om, at bruge informations- og kommunikationsteknologi i sundhedsydelser. I praksis kan det være, at patienter med KOL selv måler sit blodtryk, og blodtryksapparatet så sender tallene eksempelvis med en mobiltelefon, til en sundhedsdatabase, som en læge, sygehus og hjemmesygepleje så har adgang til. Med telemedicin får patienten en række teknologiske redskaber, der gør, at vedkommende bedre kan mestre sin sygdom.
Begrebet telemedicin er behandling og rådgivning på afstand og dækker over forskellige typer digitalt sundhedsydelser. Telemedicin bruges både imellem sundhedsvæsen og borgere og sundhedsprofessionelle imellem.
Ved hjælp af borgeres oplysninger om eget helbred, video, billeder, lyd og måleresultater som f.eks. blodtryk, vægt, glykosetal og iltmætning i blodet, kan medarbejderne i sundhedsvæsenet følge, diagnosticere, behandle og forebygge sygdomme hos borgere, som opholder sig i deres eget hjem i stedet for at borgerne skal ind på hospitalet.
Eksempler på telemedicin:
- Specialister vurderer sår ud fra digitale fotos
- Gravide med komplikationer følges derhjemme
- Hjertepatienter får støtte og opfølgning efter indlæggelse
- Borgere med kroniske lungesygdomme mestrer egen sygdom
- Video skaber sammenbinder psykiatriske patientforløb
- Internetpsykiatri og kognitiv adfærdsterapi over nettet
Telemedicin er også:
- når røntgen-, ultralydsundersøgelser eller vævs- og laboratorieprøver bliver sendt til vurdering på et sygehus el. mellem sygehuse
- når hjemmeplejen får assistance fra specialister på sygehuset ved behandling af borgere i hjemmet
- når personale vejleder patienter og borgere digitalt fx. i forbindelse med genoptræning el. som opfølgning på en indlæggelse
- det er også, når patienter kommer i digital kontakt med selvhjælpsgrupper, patientforeninger, lægebrevkasser eller specialister i udlandet.
(13 )
Hvem henvender TeleCare Nords projekt sig til og hvad går projektet ud på?
Telecare Nords projekt omkring telemedicin, henvender sig til patienter med KOL, i første omgang primært dem med svær KOL. Målet er at give patienterne livskvalitet. Samtidig vil det spare sundhedsvæsnet for ressourcer, da det både gavner patienterne, men også samfundet. Samfundet har en bred opbakning til projektet. Alle involverede i sundhedsvæsenet samarbejder på tværs, ikke alene om, men også med patienten omkring brug af telemedicin. Det kræver dog en hel del ressourcer, at få et sådan projekt i gang. Udover at finde nok deltagere, hvilket har været en udfordring, skal der nemlig også ske en stor forandringsproces, både for patienter, pårørende og fagpersoner. Ligeledes skal der ændres i patienternes rutiner, og alle skal derfor være omstillingsparate.
Formålet med at opstarte dette projekt er, at patienter med KOL oplever en hverdag, hvor de er præget af bekymringer, angst og hvor de pårørende føler sig magtesløse og ude af stand til at hjælpe. Derfor vil dette projekt forsøge, at hjælpe patienter med KOL, til at få en bedre og nemmere hverdag med større livskvalitet, fordi de lærer at få en velfungerende hverdag med deres sygdom. Det vil sige, at patienterne lærer at leve med KOL.
Hvert år indlægges flere tusinde danskere med KOL, hvor de både optager sengepladser og har ambulante besøg. KOL er faktisk den største årsag til indlæggelser på de medicinske afdelinger. Og ¼ indlægges igen indenfor 1 måned efter udskrivelse og op mod halvdelen indlægges igen med samme diagnose i løbet af et år. Der er derfor et stort sundhedsøkonomisk potentiale i at forebygge indlæggelser og genindlæggelser af patienter med KOL. Så ved at gøre patienterne bedre rustet til at tage sig af dem selv kan man prøve at undgå at de bliver genindlagt, og måske at de overhovedet bliver indlagt i første omgang ved hjælp af et tæt tværfagligt samarbejde læger og hjemmesygeplejerskerne imellem.
Hvis TeleCare Nord´s projekt skal blive en succes, skal der udvikles og afprøves løsninger, der ikke blot er lette for patienterne at bruge i hverdagen, men hvor patienterne også skal være i stand til selv at håndtere deres sygdom i højre grad, og vide hvordan de kan få en mere velfungerende dagligdag.
(14)
(14)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar